Μία πεντανόστιμη, τυρένια και αρωματική πίτα που συνδιάζει φρέσκα και αγνά υλικά σε
ένα πιάτο υψηλής διατροφικής αξίας.
Ιδανικό πλήρες γεύμα που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνη υψηλής
βιολογικής αξίας από το τυρί, υδατάνθρακες από το φύλλο και καλά λιπαρά από το
ελαιόλαδο, μαζί με σημαντικά αντιοξειδωτικά από τα κρεμμυδάκια όπως οι βιταμίνες C,E
και τα καροτενοειδή.
Η παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα φτιάχνεται στην Μύκονο με ένα εκλεκτό αφράτο τυρί, την
τυροβολιά .Μπορείτε όμως να την φτιάξετε και με φρέσκο ανθότυρο.

Υλικά:
Για το φύλλο:
1 kg αλεύρι
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο (130 mL)
1 σφηνάκι κόκκινο ξίδι (30 mL)
1 κ.γ. αλάτι
Χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί
Κορν φλάουρ, για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
1 kg τυροβολιά Μυκόνου (ή ανθότυρο)
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
2 αυγά
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση (12 μερίδες):
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και προσθέτουμε σιγά σιγά
το νερό, όσο χρειαστεί ώστε η ζύμη να μην είναι ούτε μαλακή ούτε σκληρή.
2. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και παράλληλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
3️. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια, ένα πιο μεγάλο και ένα πιο μικρό και ανοίγουμε
τα δύο φύλλα με έναν πλάστη σε πάχος περίπου μισού εκατοστού, πασπαλίζοντας την
ζύμη με κορν φλάουρ για να γίνει πιο τραγανή.
4️. Λαδώνουνε καλά ένα ταψί διαμέτρου 42 εκ. και στρώνουμε κάτω το μεγάλο φύλλο,
απλώνουμε την γέμιση, και από πάνω σκεπάζουμε με το μικρό φύλλο. Τυλίγουμε τις
άκρες με την ζύμη που περίσσεψε και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια την πίτα.

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις για
περίπου 1 ώρα.

Διατροφική ανάλυση (1 κομμάτι)  
Ενέργεια: 493 kcal
Πρωτεΐνη: 9,8 g
Υδατάνθρακες: 64,7 g
Λιπαρά: 20,9 g
Φυτικές ίνες: 2,5 g