Ένα ζεστό, κρεμώδες και απολαυστικό πιάτο με βάση τον τραχανά και ιδιαίτερες πινελιές που αξίζει να δοκιμάσετε.

Ο αγαπημένος παραδοσιακός τραχανάς αλληλο-συμπληρώνεται με τα υπόλοιπα υλικά του πιάτου, δημιουργώντας ένα πλήρες και πολύ χορταστικό γεύμα.

Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με υψηλή διατροφική αξία καθώς αποτελεί πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών, φυτικών ινών, σημαντικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α, Β1 και Β2

Αλλά και πολύτιμων καροτενοειδών τα οποία δρουν σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό έναντι της επιβλαβής δράσης των ελεύθερων ριζών

Συνοδεύστε τον με μια σαλάτα της επιλογής σας για ένα ακόμα πιο ολοκληρωμένο γεύμα.

Υλικά:

1 φλ. Τραχανά ξινό (180 γρ.)

5 φλ. Νερό (1200 γρ.)

2 μεσαίες πατάτες καθαρισμένες (260 γρ.)

140 γρ. Τριμμένη ντομάτα

1/2 κύβο λαχανικών

3-4 φέτες χωριάτικο ψωμί (140 γρ.)

100-150 γρ. Φέτα

Ελαιόλαδο

Αλάτι, Πιπέρι

 

Εκτέλεση (4-5 μερίδες):

1️.Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν μαζί με 5 φλιτζάνια νερό.

2️.Μόλις πάρουν μια βράση, ρίχνουμε τον τραχανά λίγο-λίγο για να μην σβολιάσει και ταυτόχρονα ανακατεύουμε.

3️.Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

4️.Αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά ανακατεύοντας ενδιάμεσα για να μην κολλήσει ο τραχανάς.

5️.Ταυτόχρονα, Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και φτιάχνουμε τα κρουτόν μας. Κόβουμε το ψωμί σε κυβάκια, ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε να πάει παντού.

6️.Βάζουμε τα κυβάκια σε ένα ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά στον φούρνο, μέχρι να ροδίσουν καλά.

7️.Όταν ο τραχανάς είναι έτοιμος, ρίχνουμε στην κατσαρόλα θρυμματισμένη φέτα, τα κρουτόν και ανακατεύουμε.

 

Διατροφική ανάλυση (1 μερίδα)

⚡️Ενέργεια: 412 kcal

💪Πρωτεΐνη: 12 g

🍞Υδατάνθρακες: 53 g

🧈Λιπαρά: 17 g

🥬Φυτικές ίνες: 3,5 g