Φανταστείτε ότι κάνετε δίαιτα, τα έχετε πάει περίφημα έχοντας χάσει, ας πούμε 20 κιλά σε 5 μήνες και σας καλούν σε ένα μπουφέ, σε ένα πάρτυ. Μπαίνοντας, σκέφτεστε ότι τίποτα δεν θα χαλάσει την έως τώρα προσπάθειά σας, έρχονται στα αυτιά σας τα λόγια του διαιτολόγου σας για προσεκτικές επιλογές, αλλά η ώρα μπροστά σε τόσα εδέσματα είναι μια καταστροφή. Η ευχάριστη διάθεση και γιορτινή στάση της στιγμής συναντούν την   ποικιλία των μοναδικών, ξεχωριστών,  λαχταριστών και δωρεάν, γεύσεων που ίσως δεν θα ξανασυναντήσετε  και …. υποκύπτετε στις παλιές λαίμαργες συνήθειες. Το τέλος της βραδιάς σας βρίσκει με γεμάτο στομάχι και ακόμα περισσότερο… γεμάτους τύψεις.

Τι είναι; Η οργάνωση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας επιτυχημένης προσπάθειας. Άλλωστε, καμιά μάχη δεν κερδήθηκε χωρίς στρατηγική. Η οργάνωση αφορά 3 βασικά επίπεδα : την εβδομάδα, την ημέρα και το ίδιο το γεύμα. Η οργάνωση εβδομάδας σημαίνει ότι κάνετε ένα πλάνο για αυτά που θα φάτε μέσα στην εβδομάδα (όσο αυτό είναι εφικτό). Για παράδειγμα, αν πρόκειται να πάτε μια εκδρομή το σαββατοκύριακο, τότε προσπαθείτε τις προηγούμενες ημέρες να φάτε ελαφρύτερα ή να ασκηθείτε περισσότερο. Επιπλέον, στα ψώνια από το σουπερμάρκετ, ελέγχετε το εξωτερικό σας ερέθισμα. Αγοράζετε, δηλαδή, αυτά που πραγματικά χρειάζεστε, αποφεύγοντας να βάλετε στο σπίτι σας τρόφιμα-πειρασμούς. Οργάνωση της ημέρας σημαίνει ότι από το πρωί, πριν ακόμα σηκωθείτε από το κρεβάτι, σκέφτεστε τι πρόκειται να φάτε κατά τη διάρκειά της  και προσπαθείτε να οργανώσετε τα γεύματά σας, ώστε να μην παρεκκλίνετε. Ακόμα όμως κι αν αυτό συμβεί, δεν νιώθετε τύψεις, ούτε τα παρατάτε, αλλά έχετε  πλάνο για να μειώσετε την ποσότητα της τροφής την αμέσως επόμενη ημέρα. Τέλος, η  οργάνωση του γεύματος έχει να κάνει με το να προσχεδιάσετε τι θα φάτε πριν καθίσετε στο τραπέζι της κουζίνας σας  ή του εστιατορίου ή και της δεξίωσης. Ακολουθείστε τον κανόνα της «γεωμετρίας του ισορροπημένου πιάτου».

Ένα ακόμα εργαλείο που  θα σας βοηθήσει είναι η βαθμολόγηση της πείνας.

Σε μια κλίμακα 1-7 βαθμολογείτε το πόσο πολύ πεινάτε.

Καθόλου ……………………………………Μέτρια …………………………….Πολύ πεινασμένος

1………………………………………………………………………………………………………………………..7

Ουσιαστικά, συνιστά ένα εργαλείο κινητοποίησης, ώστε να σας ενεργοποιήσει πριν ξεκινήσετε να τρώτε.

Σε τι βοηθά; Η σωστή οργάνωση βοηθά να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως, να μείνετε στη ρουτίνα σας και να μειωθεί η πιθανότητα διατροφικών παρεκκλίσεων. Με ποδοσφαιρικούς όρους θα λέγαμε ότι θέλετε να παίζετε «εντός έδρας». Σε μια μη οργανωμένη κατάσταση, πχ ένα μπουφέ ή σε μια παραδοσιακή ταβέρνα με λαχταριστούς παραδοσιακούς μεζέδες, οι πιθανότητες να «χάσετε τη μπάλα» είναι μεγάλες. Με  τη σωστή οργάνωση των γευμάτων αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφευχθούν μεγάλες παρεκτροπές από το διαιτολόγιό σας. Η δε αξιολόγηση του βαθμού πείνας συνδράμει στην κινητοποίησή σας κι έτσι αν έχετε χαμηλό σκορ, αρκεί να είστε πιο προσεκτικοί και να οργανωθείτε καλύτερα με τα ορεκτικά και τα επιδόρπια. Από την άλλη πλευρά, αν το σκορ είναι υψηλό, υπάρχει περίπτωση να φάτε ανάλογα και  να επηρεαστείτε από το εξωτερικό ερέθισμα, από το τι υπάρχει δηλαδή πάνω στο τραπέζι.

Στην πράξη: Σε εβδομαδιαία βάση, κάντε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με το φαγητά που θα θέλατε να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ψωνίστε με συγκεκριμένη λίστα από το σουπερμάρκετ για να μην  παίρνετε από τα ράφια τρόφιμα που δεν χρειάζεστε πραγματικά.

Σε ημερήσια βάση, κάθε πρωί που σηκώνεστε,  οργανώστε στο μυαλό σας  τι θα φάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως προγραμματίζετε τη μέρα και τη δουλειά  σας, κάντε το ίδιο και με το φαγητό σας. Είναι σαν να προσχεδιάζετε τις γραμμές κι εσείς είστε  το τρένο που προχωράει πάνω στις γραμμές.

Σε επίπεδο γεύματος, πριν πάτε στο εστιατόριο, δείτε μέσω  διαδικτύου το μενού και επιλέξτε το φαγητό σας. Σε ένα μπουφέ, κρατήστε τη «γεωμετρία του ισορροπημένου πιάτου».

Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος