Χειροποίητες, φρέσκες και πεντανόστιμες γκόγκλιες έχει σήμερα το μενού : η πιο εύκολη συνταγή για ζυμαρικά με τα πιο αγνά υλικά: αλεύρι, μαγιά, νερό και αλάτι.
Συνοδεύστε τες με μια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως την ξηρή μυζήθρα που του ταιριάζει τέλεια, και με την αγαπημένη σας σαλάτα, για να έχετε ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 κύβος μαγιά
1 κ.γλ. αλάτι
300 γρ. περίπου χλιαρό νερό
Για το σερβίρισμα:
Φρέσκο βούτυρο λιωμένο
Μυζήθρα ξερή
Εκτέλεση:
1️.Διαλύουμε την μαγιά σε ένα μπολάκι με λίγο νερό.
2️.Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και δημιουργούμε μια λακκούβα όπου προσθέτουμε την διαλυμένη μαγιά.
3️.Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα.
4️.Σε ένα ποτήρι με το χλιαρό νερό διαλύουμε το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά σιγά σιγά το νερό στο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφήσει τελείως και να έχουμε ένα λείο ζυμάρι. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
5️.Κόβουμε την ζύμη σε μικρά ζυμαράκια, με τα οποία δημιουργούμε μακριά κορδόνια πάχους 2 εκατοστών.
6️.Στη συνέχεια, κόβουμε τα κορδόνια σε μικρά κυβάκια και τους προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να μην κολλάνε μεταξύ τους.
7️.Σε έναν ξύλινο πάγκο, παίρνουμε ένα ένα τα κυβάκια και δημιουργούμε ένα σχήμα σαν κοχύλι με τον εξής τρόπο: πιέζουμε με τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο μας την ζύμη ενώ παράλληλα σέρνουμε τα δάκτυλα προς το μέρος μας.
8️.Τις τοποθετούμε σε επιφάνεια με αλεύρι, τα τινάζουμε και έπειτα τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 20-25 λεπτά.
9️.Μόλις βράσουν, τις σουρώνουμε και τις περιχύνουμε με βούτυρο που έχουμε λιώσει σε ένα τηγανάκι.
10.Σερβίρουμε ζεστές με τριμμένη μυζήθρα.
Καλή απόλαυση!
Διατροφική ανάλυση (1 μερίδα)
Ενέργεια: 396 kcal
Πρωτεΐνη: 11 g
Υδατάνθρακες: 67 g
Λιπαρά: 10 g
Φυτικές ίνες: 2,5 g

