(Πρόσφατες οδηγίες επίσημων φορών αναφέρουν ότι η μέτρηση του σωματικού μας βάρους δεν θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα μας στην αξιολόγηση της παχυσαρκίας) ή

(Πετάξτε τη ζυγαριά σας, αν θέλετε, αρκεί συστηματικά να αξιολογείτε τη διατροφική σας συμπεριφορά. Αν ο διαιτολόγος σας αξιολογήσει ότι αυτή είναι καλή, τότε το σωματικό βάρος ας μην σας νοιάζει.)

Όπως κάθε χρόνοέτσι και φέτος το ζύγισμα μετά τις γιορτές μετατρέπεται σε εφιάλτη. Φάγαμε παραπάνω, κινηθήκαμε λιγότερο και όταν βρούμε το θάρρος και ανεβούμε στην ζυγαριά μας, αυτή μας προσγειώνει στην μεθεόρτια πραγματικότητα, απότομα. Έτσι, θυμωμένοι με τον εαυτό μας, ίσως και λίγο ένοχοι, μπαίνουμε στη διαδικασία σκέψης της γρήγορης απώλειας αυτών των «άδικων» κιλών. Συχνά, υιοθετούμε δίαιτες που διατείνονται γρήγορη απώλεια βάρους προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτά το συντομότερο δυνατό. Έτσι, χάνουμε τα κιλά μας κι έρχεται το Πάσχα, όπου μια από τα ίδια : ξανά παρατρώμε, παίρνουμε βάρος και ξανά αυστηρές και στερητικές δίαιτες ώστε το καλοκαίρι να είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις παραλίες. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ….μαντέψτε: ξανααυξήθηκε το βάρος μας και πάλι αυστηρές δίαιτες …..ώσπου να φτάσουμε εδώ, στην αφετηρία μας τις γιορτές των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς, διαιωνίζοντας έναν κύκλο αυξομείωσης βάρους που σταδιακά οδηγεί όχι μόνο στην αύξηση του σωματικού μας βάρους, αλλά συχνά και στην αλλαγή σύνθεσης του σώματός μας, με τάση αύξησης του ποσοστού του σωματικού λίπους.

Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Πρόσφατα τόσο ο Καναδικός Σύλλογος Διαιτολόγων που εξέδωσε τον επίσημο πρακτικό οδηγό αντιμετώπισης ατόμων με παχυσαρκία (CanadianAdultObesityClinicalPracticeGuidelines), όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO),καθώς και oΕυρωπαϊκόςΣύλλογοςΜελέτης της Παχυσαρκίας (EASO) και ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμο ςΔιαιτολόγων (EFAD) συγκλίνουν σε ένα πολύ ισχυρό συμπέρασμα : Το βάρος (και ο Δείκτης Μάζας Σώματος) δεν θα πρέπει να αποτελούν τον βασικό δείκτη ορισμού της παχυσαρκίας. Θα πρέπει να γίνει μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος τόσο στις διατροφικές συνήθειες και διατροφική συμπεριφορά, όσο και στη βελτίωση των δεικτών υγείας. Με άλλα λόγια, σε αυτό που προσανατολίζεται  η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι να αλλάξει η οπτική μας απέναντι στην αξιολόγηση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας κι να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον από τον δείκτη της ζυγαριάς σε άλλες παραμέτρους, όπως δείκτες υγείας (πίεση, λιπιδαιμικό προφίλ, επίπεδα σακχάρου κα) καθώς και διατροφικές συμπεριφορές (κατανάλωση φρούτων και  λαχανικών, μείωση πρόσληψης αλατιού, αύξηση φυτικών ινών, αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων κα).

Στην πράξη τώρα. Τι σημαίνει αυτό; να πετάξω τη ζυγαριά μου; Ναι αν θέλετε, αλλά όχι απαραίτητα. Η καταγραφή του σωματικού βάρους αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν δείκτη υγείας και η συστηματική καταγραφή σωματικού βάρους έχει αποδειχθεί σύμμαχος στον έλεγχο βάρους. Όμως, θα πρέπει να τον απομυθοποιήσουμε. Δεν πρέπει να αποτελεί το ζύγισμα το κύριο κριτήριο επιτυχίας της προσπάθειας. Μπορεί δηλαδή το βάρος να μην αλλάξει, αλλά αν έχουν βελτιωθεί οι δείκτες υγείας και η διατροφική συμπεριφορά, τότε έχετε πετύχει. Κι αυτό γιατί το ζητούμενο, που είναι ο κίνδυνος νόσησης από μη μεταδιδόμενες ασθένειες, μειώνεται δραματικά.

Συμπερασματικά. Δείτε αυτό το διάστημα μετά τις γιορτές, όχι σαν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των προσπαθειών απώλειας βάρους, αλλά ως μια σημαντική ευκαιρία να κάνετε μια ουσιαστική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες κι ένα μεγάλο δώρο ζωής στον εαυτό σας.

  1. Χρησιμοποιείστε το θυμό σας για τα κιλά που πήρατε και τη θέληση για απώλεια βάρους ως κίνητρο να αλλάξετε τη διατροφική σας συμπεριφορά κάνοντας ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφή σας κι όχι διαιτητικές προσεγγίσεις που προσφέρουν εφήμερες χαρές ζυγίσματος.
  2. Επισκεφτείτε τον επιστήμονα διαιτολόγο-διατροφολόγο σας για να εκτιμήσει τις διατροφικές σας συνήθειες και συμπεριφορές.
  3. Δουλέψτε σταδιακά την αλλαγή της διατροφικής σας συμπεριφοράς, αλλά κι ένα βήμα πιο βαθιά, του τρόπου που σκέφτεστε κι αισθάνεστε απέναντι στο φαγητό, ώστε οι αλλαγές αυτές να γίνουν μόνιμος τρόπος ζωής.
  4. Πετάξτε τη ζυγαριά σας, αν θέλετε, αρκεί συστηματικά να αξιολογείτε τη διατροφική σας συμπεριφορά. Αν ο διαιτολόγος σας αξιολογήσει ότι αυτή είναι καλή, τότετ ο σωματικό βάρος ας μην σας νοιάζει.
  5. Όπως πηγαίνετε στον καρδιολόγο για checkupμια φορά το χρόνο ή στον οδοντίατρο σας μια φορά το εξάμηνο για καθαρισμό, έτσι καθιερώστε να επισκέπτεσθε μια φορά το εξάμηνο το διαιτολόγοσ ας για μια προληπτική αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών…..ανεξάρτητα από το δείκτη της ζυγαριάς σας!

Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος διατροφολόγος