Απώλεια βάρους και Covid-19.

Απώλεια βάρους και Covid-19.

Κλείνουμε περίπου 2 χρόνια για την πρωτόγνωρη αυτή κατάστασης της γενιάς μας , την πανδημία της covid-19.Σαφώς και είμαστε πολύ σοφότεροι σήμερα από ότι 2 χρόνια πριν και φυσικά έχουμε το όπλο του εμβολίου που μας βοηθά να το ξεπεράσουμε όσο λιγότερο επώδυνα γίνεται.

Όμως, όλο αυτό το διάστημα και η επιστήμη της Διατροφής – Διαιτολογίας έκανε επίσης ερευνητικά άλματα προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης στον σύγχρονο αυτό πόλεμο κατά του Sars-Cov2. Έτσι για παράδειγμα σήμερα γνωρίζουμε ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα νόσησης, αυξημένη οξύτητα συμπτωμάτων και αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής στην εντατική και θανάτων. Ομοίως, συσχετίσεις έχουν δειχθεί ερευνητικά για τη βιταμίνη C, άλλα συστατικά  όπως ο ψευδάργυρο και το μαγνήσιο και γενικότερα διατροφή που προάγει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού.

Μεταξύ των ισχυρών συσχετίσεων που καταγράφονται ερευνητικά είναι κι αυτή της παχυσαρκίας με την covid-19.

Ετσι, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα άτομα με παχυσαρκία :

  • Διατρέχουν 46% περισσότερο κίνδυνο να κολλήσουν Covid-19 σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
  • Έχουν 113% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να νοσηλευτούν
  • Έχουν 74% υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ
  • Έχουν 48% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Δεκάδες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα.Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου απόCOVID-19αυξάνεται δραματικά με κάθε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).  Αν λοιπόν η παχυσαρκία συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου νόσησης ήθανάτου από COVID-19, πως επιδρά η απώλεια βάρους;  Μια μεγάλη αναδρομική μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο JAMA Surgeryκι αναπάραχθηκε από τον ιστοτοπο του CNNαναδυκνείοντας τη σημασία των ευρημάτων της, έδειξε ότι η σημαντική απώλεια βάρους συνδέθηκε με 1.      χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, 2.      χαμηλότερη ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο3.      λιγότερα σοβαρά συμπτώματα από λοίμωξη Covid-19.«Τα ευρήματα λοιπόν έδειξαν, ότι η παχυσαρκία είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη σοβαρότητα της νόσου από τον Covid-19», ανέφερε η μελέτη.Σύμφωνα με τον Nissen, καρδιολόγος και συγγραφέας της μελέτης, «Εάν χάσετε βάρος, τότε ο κίνδυνος σοβαρής νοσησης και θνησιμότητας από Covid, μειώνεται πολύ». Γιατί η παχυσαρκία όμως η παχυσαρκία αποτελεί απειλή;Τα λιποκύτταρα δημιουργούν χρόνια φλεγμονή. Η παχυσαρκία, συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων, ενώ η συσσώρευση του λίπους στην κοιλιά και το συκώτι εξάγει χημικές ουσίες κυτοκίνης που προκαλούν βλάβη στους ιστούς και διάφορα αγγειακά προβλήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή νόσο από covid-19.Τα άτομα με παχυσαρκία, επιπλέον, δεν αναπνέουν με την ίδια ευκολία όσο τα άτομα με φυσιολογικό βάρος και αυτές οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος επιδρούν καθοριστικά στη σοβαρότητα της νόσου από COVID-19, που είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού! Επιπρόσθετα, μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά θανάτων από τον Covid-19 είναι έως και 10 φορές υψηλότερα σε χώρες όπου οι περισσότεροι ενήλικες είναι υπέρβαροι/παχύσαρκοι.

Να μην ξαχνάμε : Η επιστήμη είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί στον άνθρωπο ….αρκεί να την αξιοποιούμε!

 

 

ΔρΑναστάσιος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος –Δαιτροφολόγος

 

Μαρία Βοιτσίδου

Διαιτόλογος – Διατροφολόγος, Επιστημονική συνεργάτιδα του γραφείου Α.Παπαλαζάρου και συνεργατών.

www.drpapalazarou.gr