🍗🥓Δείτε πως μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό αλλαντικό, εύκολα, υγιεινά, χωρίς πολύ αλάτι και με ελάχιστη επεξεργασία.

❗️Πλήθος μελετών έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αλλαντικών με την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

📍Με πολλούς οργανισμούς, όπως την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρία (ACS) να συμβουλεύουν τους καταναλωτές να τρώνε πολύ λίγο αν όχι καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

➡️Κι αυτό καθώς κατά την επεξεργασία του κρέατος π.χ. μέσω ζύμωσης ή καπνίσματος, μπορούν να σχηματιστούν καρκινογόνα χημικά όπως νιτρώδη συστατικά και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

💁🏻‍♂️Επιτακτική λοιπόν κρίνεται η ανάγκη να αντικαταστήσουμε τα επεξεργασμένα προιόντα του εμπορίου με υγιεινές εκδοχές.

⏲️Υλικά:

📍600 γρ. κοτόπουλο φιλέτο (2 μεγάλα φιλέτα)

📍2 καρότα

📍1 κρεμμύδι

📍1 σκελίδα σκόρδο

📍1 παντζάρι βρασμένο

📍2 φύλλα δάφνης

📍120 mL ζωμός από κοτόπουλο

📍1 κ.γ. μπούκοβο, 1 κ.γ. πάπρικα, 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου ή σκόνη κρεμμυδιού

📍Αλάτι, πιπέρι

📍15 γρ. ζελατίνη (Φύλλα ή σκόνη)

🧑‍🍳Εκτέλεση:

1️⃣Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, βράζουμε το κοτόπουλο μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και τα καρότα για 30 λεπτά.
2️⃣Μεταφέρουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε ένα μπολ και κρατάμε στην άκρη το ζωμό.
3️⃣Προσθέτουμε στο μπολ το παντζάρι, αφού το λιώσουμε με ένα πιρούνι να βγάλει το ζουμί του, και τα μπαχαρικά.
4️⃣Λιώνουμε τα φύλλα ζελατίνης ή τη σκόνη σε 120 mL από το ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο και προσθέτουμε το μείγμα στο μπολ.
5️⃣Ανακατεύουμε με ένα ραβδομπλέντερ
6️⃣Παίρνουμε δύο μικρά πλαστικά μπουκαλάκια και κόβουμε το καπάκι τους με ένα μαχαίρι.
7️⃣Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο μικρά πλαστικά μπουκαλάκια που έχουμε κόψει το καπάκι και σκεπάζουμε με ζελατίνη.
8️⃣Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες να δέσει.
9️⃣Αφαιρούμε από το πλαστικό και κόβουμε σε φέτες.

📊 Διατροφική αξία (1 φέτα των 30-40 γρ.) (2 μπουκαλάκια από 10 φέτες το καθένα):

⚡Ενέργεια: 40 kcal

💪Πρωτεΐνη: 7,6 g

🍞Υδατάνθρακες: 1,3 g – σάκχαρα: 0,6 g

🧈Λιπαρά: 0,6 g – κορεσμένα: 0,1 g

🥬Φυτικές ίνες: 0,3 g